پ- 1- امام صادق (ع) فرمود: مردى نزد امير المؤمنين (ع) آمد و آن حضرت با اصحاب خود بود، آن مرد به آن حضرت سلام كرد و عرض كرد: به خدا من ترا دوست دارم، و پيرو توأم، امير المؤمنين (ع) به او فرمود: دروغ مىگوئى. گفت: آرى به خدا به راستى من دوستت دارم و پيرو توأم، تا سه بار تكرار كرد و امير المؤمنين (ع) فرمود: تو دروغ مىگوئى، تو چنان كه مىگوئى نيستى، به راستى خدا ارواح را دو هزار سال پيش از بدنها آفريده و سپس دوستان ما را به ما عرضه داشته، به خدا من روح تو را در ميان
كسانى كه عرضه شدند نديدم، تو كجا بودى؟ آن مرد در اين هنگام خاموش شد و به آن حضرت مراجعه نكرد، در روايت ديگر است كه امام ششم فرمود: او در دوزخ بود.پ 2- از امام باقر (ع) فرمود: ما چون مردمى را ديديم خوب او را مىشناسيم كه داراى حقيقت ايمان است يا واقعاً منافق است.پ 3- عبد الله بن سليمان گويد: از امام صادق (ع) پرسيدم كه به امام هم اختياراتى داده شده چنانچه به سليمان بن داود (ع) داده شده بود؟ فرمود: آرى، و اين براى آن بود كه مردى از آن حضرت مسألهاى پرسيد، به او پاسخى داد و ديگرى از آن حضرت همين مسأله را پرسيد و پاسخى جز پاسخ اولى به او داد و مرد سومى همان مسأله را پرسيد و امام جواب سومى به او داد جز جوابهائى كه به دوتاى اولى داده بود، سپس فرمود (39 سوره ص): «اين است عطاى ما بده يا ببخش بدون حساب» و چنين است اين آيه در قرائت على (ع) (در قرائت مشهوره به جاى اعط- امسك است).
گويد: من گفتم: اصلحك الله وقتى اين جوابها را به آنها مىدهد آنها را مىشناسد؟ فرمود: سبحان الله آيا نمىشنوى كه خدا مىفرمايد (75 سوره حجر): «به راستى در اين آياتى است براى متوسمين و آنها ائمه هستند (76) و به راستى كه آن در راهى مقيم است» كه هرگز از آن بيرون نرود.
پسپس به من فرمود: آرى به راستى امام وقتى ديده به مردى افكند او را مىشناسد و رنگ او تشخيص مىدهد (يعنى نوع او را مىفهمد يا از رنگ رخساره راز درونش را درك مىكند) و اگر سخن او را از پشت ديوار هم بشنود او را مىشناسد و مىفهمد چه كاره است؟ به درستى كه خدا مىفرمايد (21 سوره روم): «از آيات او است خلق آسمانها و زمين و اختلاف زبانهاى شما و رنگهاى شما، به راستى كه در آن آياتى است براى دانشمندان» و آنان علماء هستند (يعنى ائمه (ع)، چيزى نباشد كه بدو سخن گويد جز آنكه او را بشناسد، كه آيا اهل نجات است يا در هلاكت است، و از اين رو بدانها پاسخ دهد بدان چه پاسخ دهد.